De meesten van ons groeien op met de boodschap dat fouten maken slecht is. Ik ook. Zelf heb ik altijd een hekel gehad aan het maken van fouten en het mislukken van dingen waar ik aan begin. Jammer, want de les die we – al opgroeiend – mee zouden moeten krijgen is juist: maak veel fouten en word beter!
Iedere keer als ik naar de sportschool ga en ik mijn spieren train dan zorg ik dat ze ‘falen’. Daarmee beschadig ik ze een klein beetje. De reactie van de spieren is vervolgens dat ze zich aanpassen en sterker worden. Zo werkt het: falen, aanpassen en sterker worden.
We ontdekten wat niet werkte
Fouten zijn de reden dat we hier vandaag zijn. Waarschijnlijk zijn we hier vanwege enorm veel fouten die gemaakt zijn in de tijd van miljarden jaren. Evolutie leerde ons die les. We zijn hier omdat we er achter kwamen wat werkt. Maar misschien nog wel meer omdat we er achter kwamen wat niet werkt. We faalden en pasten ons aan. Faalden opnieuw en pasten ons weer aan.
Uitvindingen die per ongeluk zijn gedaan
Wist je dat sommige van de grootste uitvindingen per ongeluk zijn gedaan? Ze zijn het resultaat van fouten!
Alexander Fleming vond penicilline per ongeluk uit. Wilhelm Röntgen ontdekte de kracht van röntgenstralen terwijl hij aan iets heel anders werkte.
Heb je ooit een post-it briefje gebruikt? Het resultaat van een fout! In 1968 probeerde een onderzoeker van 3M om een supersterke lijm te maken. Daarbij creëerde hij per ongeluk een zeer zwakke kleefstof die direct los laat als je hem van een oppervlak trekt. Niemand zag enige potentie in de zwakke, mislukte lijm. Totdat een andere onderzoeker merkte dat de kleine stukjes papier ideale bladwijzers waren voor zijn boeken. Ze bleven kleven en toch beschadigden ze zijn boeken niet.
De eerste piramides die werden gebouwd door de oude Egyptenaren zien er heel anders uit dan degene die later zijn bestempeld als een wereldwonder. We gingen de ruimte in, maar niet zonder verlies van veel mensenlevens en materiaal.
Maak fouten en leer
Toen ik klaar was met school en begon te werken, maakte ik veel fouten. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt met fouten maken. Maar op de een of andere manier deed ik nog meer dingen goed. En probeerde ik bewust dezelfde fout geen tweede keer te maken. Ik leerde en werd beter.
We vinden het vervelend om onze kinderen fouten te zien maken. Toch zouden we ze juist moeten aanmoedigen om dingen die ze niet kunnen te proberen. Zodat ze fouten maken, leren en beter worden.
Ook zouden we anders met fouten en mislukkingen om moeten gaan. Over het algemeen plaatsen we geen foto’s van onze fouten en mislukkingen op social media. Wel de successen, meestal voorzien van een extra glimmend laagje vernis. Dat versterkt het beeld dat fouten maken….tsja….’fout’ is.
Wees niet bang om de scheuren en krassen te tonen. Ze laten zien dat je niet bang bent om te leren en beter te worden.
Leonard Cohen zong het al:
“There is a crack, a crack in everything
That’s how the light gets in.”
Succes vandaag! Dat je maar veel fouten mag maken…
Raymond te Veldhuis
CheckData en DataJobs.nl