Kies je een baan die waarde creëert?
Kies je een baan die waarde creëert?

We weten allemaal dat het hebben van een baan belangrijk is voor je welzijn. Maar wist je dat het eigenlijk nóg belangrijker voor je is dat je werk hebt waarmee je ook waarde creëert voor de maatschappij?

Het soort werk wat je doet – en de waarde die daarmee wordt gecreëerd voor jou en anderen – is cruciaal voor je welzijn en dat van de maatschappij als geheel. Vooral op de lange termijn. Er zijn namelijk banen die waarde creëren en banen die waarde vernietigen.

We weten allemaal dat het hebben van een baan belangrijk is in ons leven. Waarom is dat eigenlijk zo?

Om verschillende redenen:

Het geeft richting

Het hebben van een baan helpt je om (levens) doelen te stellen en om daarnaartoe te werken. Het helpt je bij het geven van een bepaalde richting aan je leven.

Het zorgt voor structuur

Als je werkt word je gedwongen om structuur aan te brengen in je leven en om vooruit te plannen. Je moet ‘s ochtends opstaan om op tijd op je werk te zijn. Gedurende de dag heb je waarschijnlijk meetings en afspraken waarbij je aanwezig dient te zijn. En ‘s avonds ga je natuurlijk op tijd naar bed omdat je er de dag erop weer vroeg uit moet.

Het is goed voor je sociale leven

Mensen die werken hebben meestal collega’s en hebben zo gedurende de dag contact met vele verschillende mensen. Daarom is werken is goed voor je sociale leven. En laat dit nu een hele belangrijke factor zijn die bijdraagt aan een goede gezondheid.

Het behalen van doelstellingen geeft je een goed gevoel

Het is een fijn gevoel als je met je werk doelen stelt én deze vervolgens haalt. Ook dit draagt bij aan je welzijn en je gezondheid.

Het zorgt voor respect en status

Werken geeft mensen automatisch een bepaalde sociale status. Terecht of niet: onderzoek wijst ook uit dat mensen die werken automatisch meer respect krijgen dan mensen die niet werken.

Je hebt een inkomen

Als je werkt word je beloond met een inkomen. Geld helpt mensen om voor zichzelf en hun families te zorgen. Wat weer bijdraagt aan hun welzijn.

Het geeft je een gevoel dat je van nut bent

Dit is misschien wel de belangrijkste factor van werk. Werken geeft mensen het gevoel ‘van nut’ te zijn. En dat is een toch een bepaald ‘oergevoel’ waar de meesten van ons naar streven.

Nu weten we waarom het hebben van een baan belangrijk is voor je welzijn. Maar waarom is het hebben van de juiste baan ook belangrijk? Zijn er dan ook banen die slecht zijn voor je welzijn? Ik denk het wel. Persoonlijk ben ik van mening dat er verschillende typen ‘ongezonde’ banen zijn.

Enkele voorbeelden van ‘ongezonde’ banen:

Nutteloze banen

Meer dan twintig procent van alle werkende mensen in de Westerse wereld is van mening dat ze een nutteloze baan hebben. Sommige bedrijfsculturen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de werknemers niet productief (kunnen) zijn en onmogelijk efficient kunnen werken. Of ze zijn een radertje in een enorme machine waarbij het niet direct duidelijk is wat de toegevoegde waarde is.

Sommige mensen hebben banen waarbij ze het gevoel hebben dat ze (praktisch) niets doen. Anderen hebben werk waarbij ze het het idee hebben dat ze alleen onbelangrijke dingen doen. Onderzoek wijst uit dat zevenendertig procent van alle werkenden in het Verenigd Koninkrijk denkt dat het geen verschil zou maken als hun banen niet zouden bestaan.

Banen die waarde vernietigen

Dat zijn bijvoorbeeld banen van mensen die wel werken maar waarbij waarde verloren gaat. Uit onderzoek blijkt dat sommige investeringsbankiers – voor iedere euro die ze verdienen – ze er gemiddeld zeven voor de maatschappij vernietigen. Datzelfde schijnt te gebeuren bij sommige managers die werken in de top van de reclamewereld. Voor iedere euro die ze verdienen worden er gemiddeld elf vernietigd voor de maatschappij als geheel.

Wat voor soort banen creëren waarde voor de maatschappij?

Een open deur misschien maar dit zijn bijvoorbeeld banen in de zorg. Zoals het werk van de mensen die voor onze ouderen, hulpbehoevenden, zieken en kinderen zorgen. Deze mensen worden vaak onderbetaald maar creëren wel veel waarde. Voor iedere euro die ze verdienen creëren ze gemiddeld negen euro voor de maatschappij. Het is daarom hoog tijd dat we deze belangrijke mensen naar hun waarde gaan betalen.

Natuurlijk zijn er volop andere voorbeelden van werk waarbij duidelijk waarde wordt toegevoegd aan de maatschappij.

Heb jij een baan die waarde creëert?

Groet,

Raymond te Veldhuis
DataJobs.nl

18/09/2020
Raymond te Veldhuis
geen reacties