Dat onvoorspelbare proces in werving & selectie procedures noem ik vaak de ‘black box’. Een doos waarin zich processen afspelen die voor ons met het blote oog niet zichtbaar zijn. Processen die vaak niet logisch zijn. Maar wel helemaal écht. En soms héél vervelend. Kunnen we die vervelende ‘black box’ niet hacken? Of is het misschien maar goed dat we niet alles weten?
Een voorbeeld:
Een sollicitant en een werkgever lijken elkaar helemaal te hebben gevonden. De wederzijdse liefde spat er van af. En dan opeens…. Vanuit het niets wordt het proces in de flank geraakt door iets wat de procedure helemaal doet ontsporen. Waardoor iedereen onverwacht met lege handen staat. Een maand werk voor niets! Alle HR medewerkers, recruiters en hiring managers zullen dit herkennen.
Getuige bij een huwelijk
De mens is (gelukkig) geen 100% rationeel wezen. Dat maakt mijn vak: werving & selectie juist zo leuk. Ik heb het voorrecht om met bedrijven te praten over hun dromen, groei, en uitdagingen. En met kandidaten over precies hetzelfde. Ik mag ze bij elkaar brengen, laten ‘daten’ en zit op de eerste rij ‘when the magic happens’ en ze besluiten met elkaar verder te gaan. Het voelt bijna alsof ik getuige mag zijn bij een huwelijk. Want is dat ook geen verbintenis die je niet zómaar met elkaar aan gaat?
Toch zijn onvoorspelbaarheid en niet-rationele processen altijd lastig in het bedrijfsleven. Want we willen allemaal de uitkomst van zaken kunnen voorspellen. Om te kunnen plannen en niet met vervelende tegenslagen te worden geconfronteerd.
Hack de black box van werving & selectie
Stiekem droom ik daarom wel eens dat ik die ‘black box’ kan hacken. Dat ik een manier vind, een achterdeurtje, waardoor ik er stiekem ín kan kijken. Zodat ik de processen kan zien. Aan de ene kant natuurlijk om ze te beïnvloeden. Maar vooral ook om ze te kunnen begrijpen. Helaas blijft dat een droom. Maar toch zijn er een paar dingen die de betrokken partijen kunnen doen om de black box in ieder geval zo doorzichtig mogelijk te maken.
Hoe hack je de black box?
- Speel open kaart
Speel vanaf het begin open kaart. Zowel als: recruiter, organisatie als sollicitant. Benoem zaken die je opvallen. Spreek twijfel uit. Laat het achterste van je tong zien. Dat is lastig. Zeker omdat zowel recruiters, organisaties als sollicitanten in werving & selectie procedures toch altijd een beetje een rol spelen. Ze hebben allemaal verschillende belangen en willen zich van hun beste kant laten zien. Het is net als een ‘first date’. Dan vertel je ook niet dat je je vieze sokken soms wel eens een dagje langer aan houdt. Of dat je eigenlijk diep in je hart de hele menukaart van de lokale Burger King op zou willen eten. Maar probeer het toch maar eens: wees transparant en eerlijk. Ook over de misschien ‘minder leuke’ dingen. - Manage verwachtingen
Het is een beetje mijn stokpaardje: houd de snelheid in het proces en houd iedereen op de hoogte. Van alles. Laat de betrokkenen weten wat ze kunnen verwachten, hoe en wanneer. Hierdoor wordt de procedure prettiger en de kans op verrassingen kleiner. - Kijk terug en leer
Kijk terug en probeer te leren van voorgaande procedures. Probeer trends te ontdekken. Je zal zien dat bepaalde bewoordingen die mensen gebruiken zogenaamde ‘red flags’ worden. Zodra je die hoort kan je óf bijsturen óf bepaalde conclusies trekken en je verwachtingen bijstellen.
Maar houd de black box toch ook nog een beetje duister. Want een stukje onvoorspelbaarheid maakt ons werk juist zo leuk. Toch?
Raymond te Veldhuis