Wil je in 2020 mee kunnen praten? Dan moet je weten met welke ‘buzzwords’ we de komende tijd weer om de oren geslagen gaan worden! In dit blog laat ik er 10 de revue passeren en geef ik bij ieder een korte uitleg.
Onlangs kwam adviesbureau Gartner weer met de Top 10 van Technologie Trends voor het jaar 2020. Altijd een lijstje met een hoog ‘buzzword’ gehalte. Uiteraard is het wel erg interessant om te lezen waar we de komende jaren allemaal mee te maken gaan krijgen.
Daarbij: welke trends zullen in de vergetelheid verdwijnen? En welke zullen blijven hangen?
Hieronder de top 10 voor 2020:
1. Hyperautomation
Hyperautomation heeft te maken met de toepassing van geavanceerde technologieën (zoals artificial intelligence en machine learning) om processen steeds verder te automatiseren. Vaak leidt Hyperautomation tot de ontwikkeling van een digital twin (een buzzword van vorig jaar…) van de organisatie.
2. Multiexperience
Bij deze trend draaien we het principe dat ‘mensen moeten leren omgaan met technologie’ om naar ‘technologie moet leren omgaan met mensen.’ De technologie en de bediening daarvan gaat zich dus meer aan ons aanpassen in plaats van andersom.
Bij Multiexperience wordt de traditionele gedachte van een computer met één centraal punt van interactie (interface) uitgebreid tot een computer met vele vormen van interactie (en interfaces) waaronder wearables en geavanceerde sensoren waarmee mensen computers kunnen bedienen. Ook kan je bijvoorbeeld denken aan recente ontwikkelingen op het gebied van Augmented en Virtual Reality.
3. Democratization
Het democratiseren van technologie houdt in dat mensen gemakkelijk toegang hebben tot technologie. Zonder eerst uitgebreide en dure trainingen op dat gebied te hebben gedaan. De term ‘citizen access’ hangt hier ook mee samen waaronder weer een hoop ‘citizen buzzwords’ hangen zoals citizen data scientists, citizen programmers e.d.
4. Human augmentation
Human augmentation is het gebruik van technologie om de cognitieve en fysieke eigenschappen van de mens te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een implantaat of een exoskelet. Maar ook genetische augmentatie (gebruikmakend van CRISPR technologie) komt voor.
5. Transparency and traceability
De evolutie van technologie zorgt ook voor een vertrouwenscrisis. Consumenten worden zich bijvoorbeeld steeds meer bewust van het feit dat hun data wordt verzameld én gebruikt. De GDPR wetgeving is een actueel voorbeeld van zaken die worden geregeld om het vertrouwen van mensen (terug) te winnen. Verder zien we steeds meer artificial intelligence en machine learning modellen die worden ingezet om – in plaats van mensen – beslissingen te nemen. Transparantie van deze processen en herleidbaarheid van zaken worden zo steeds belangrijker.
6. The empowered edge
Bij edge computing verschuift het (technologisch intensieve) proces van het verzamelen en verwerken van informatie van een centrale plek naar een plek in de buurt van de informatiebronnen zelf (bijvoorbeeld IoT apparaten). Het idee hierachter is dat het (data) verkeer hierdoor afneemt en de latency minder wordt. Denk hierbij aan het sterk groeiende ‘Internet of Things’ waarbij dit steeds belangrijker gaat worden.
7. The distributed cloud
Met distributed cloud bedoelen ze het verplaatsen van public cloud services naar een plek buiten het fysieke datacenter van de cloud provider. Waarbij de opslag en verwerking wel onder de verantwoordelijkheid van de betreffende cloud provider blijft gebeuren.
8. Autonomous things
Hierbij gaat het om o.a. drones, robots, schepen en apparaten die AI gebruiken om taken uit te voeren die normaal door mensen worden gedaan. Dit zal zich steeds meer vanuit gecontroleerde omgevingen naar publieke omgevingen verplaatsen.
9. Practical blockchain
Een oud buzzword, nu met het woord ‘practical’ ervoor. Blockchain technologie, waarmee je (veilig) transacties kan doen zonder tussenkomst van een ‘officiële partij’, heeft vele toepassingen. Tot nu toe wordt het vooral op een kleine en experimentele schaal gebruikt. De verwachting is dat Blockchain technologie volledig schaalbaar zal zijn in 2023.
10. AI security
Zich ontwikkelende technologieën zoals hyperautomation en autonomous things bieden enorme kansen voor mensen en bedrijven. De andere kant van de medaille is dat ze ook zorgen voor (soms onbekende) veiligheidsissues en nieuwe vormen van criminaliteit. AI security is het vakgebied wat zich hier mee bezig houdt.
Volg ons via LinkedIn, Facebook of Twitter en blijf op de hoogte van alle vacatures voor dataspecialisten. Of meld je aan voor de wekelijkse e-mail nieuwsbrief via deze link.
Ook een vacature aanmelden op DataJobs.nl? Dat kan hier.
Raymond te Veldhuis